Ακρίβεια: Ποια ψάρια έγιναν απλησίαστα από τις τιμές τους
Το ψάρι, που για χρόνια θεωρούνταν το πιο προσιτό έδεσμα για το καθημερινό τραπέζι, έχει πλέον εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Ακόμη και τα ψάρια που παραδοσιακά ήταν φθηνά - όπως ο γαύρος και η σαρδέλα - έχουν γνωρίσει εκτίναξη τιμών την τελευταία διετία, κάνοντας το λαϊκό πιάτο ψαρόσουπα να θυμίζει μενού εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο αποτυπώνουν αυτή την τάση: τα νωπά είδη ιχθυοπωλείου κατέγραψαν ετήσια αύξηση 8,4%, υπερτριπλάσια από τον γενικό πληθωρισμό τροφίμων, που περιορίστηκε στο 2,6%. Ειδικότερα, ο γαύρος που το 2023 κόστιζε γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, πλέον φτάνει τα 8 με 8,5 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τη σαρδέλα, η οποία από τα 5 ευρώ το κιλό έχει φτάσει σήμερα τα 11 ευρώ. "Η σαρδέλα σπανίζει, καθώς εξάγονται μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό. Ό,τι μένει στην εσωτερική αγορά, πωλείται ακριβότερα λόγω ζήτησης", δηλώνει ιχθυοπώλης από...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.