Δυσανεξία στη γλουτένη ή στις φρουκτάνες; Πώς θα ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις & τι να κάνετε
Αν κάθε φορά που τρώτε τοστ, αντιμετωπίζετε φούσκωμα, αέρια και γενική αδιαθεσία, είναι λογικό να υποθέτετε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, την πρωτείνη που βρίσκεται στα σιτηρά. Υπάρχει όμως και μια άλλη, λιγότερο γνωστή ευαισθησία σε τρόφιμα που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς μπορεί να αποτελεί την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων στο έντερό σας. Πρόκειται για τη δυσανεξία στις φρουκτάνες, δηλαδή την αδυναμία να αφομοιώσετε σωστά τις οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες και είναι φυσικά παρούσες σε ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα και σε κάποια φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι περισσότεροι δεν έχουν δυσανεξία στη γολυτένη αλλά στις φρουκτάνες. Όπως και η γλουτένη, η έκθεση στις φρουκτάνες μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε άτομα που έχουν ευαισθησία στην κατανάλωση υδατανθράκων. Πρόκειται ωστόσο για διαφορετικές δυσανεξίες, που σημαίνει...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.