Σε ένα μικρό τυροκομείο έξω από το Ηράκλειο δοκιμάσαμε μια γραβιέρα που... θα τη ζήλευε κι η παρμεζάνα
Newsroom 14.06.2025 • 12:34 Κοινοποίηση 0 Σχόλια Ο Μπάμπης Ξυλούρης είναι ένας νεαρός τυροκόμος τρίτης γενιάς που δεν φοβάται να δοκιμάσει καινούριες τεχνικές. Την τέχνη του τυριού την έμαθε από τον πατέρα και τον παππού του, ο οποίος καταγόταν από τα Ανώγεια. Στο Χαράκι Μονοφατσίου, μια περιοχή που οι Ανωγειανοί χρησιμοποιούσαν παλιά σαν χειμαδιό για να βόσκουν τα κοπάδια τους τους κρύους μήνες του χρόνου, ο Μπάμπης έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο μικρό τυροκομείο, φτιαγμένο από πέτρα. Και έχει το δικό του κοπάδι από πρόβατα, που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές του όρους Καστριώτης. "Την άνοιξη, τα πρόβατα βοσκάνε τα πάντα - από χορτάρι, φασκόμηλο και χαμομήλι μέχρι άγρια αγκινάρα. Αργότερα, τρώνε ταγή που καλλιεργούμε οι ίδιοι και τιμάνε και τις μουριές", μου λέει με νόημα και μου δείχνει τρία υπεραιωνόβια δέντρα η σκιά του καθενός από τα οποία χωρά... χίλια ζώα. Εξίσου σημαντικό με την τροφή τους, είναι ότι ανήκουν στην ντόπια ράτσα...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.