Το κρητικό, μιγαδερό παξιμάδι, σημαντικότερο κι από το ψωμί
Από όλα τα παξιμάδια της Κρήτης, στο Ατσιπόπουλο φτιάχνουν τα πιο παράξενα. Είναι σταρένια, στρουμπουλά και με χρώμα χλωμό, και δεν μοιάζουν με τα κλασικά μακρόστενα ούτε με τις κριθαροκουλούρες της κουκουβάγιας, αφού το σχήμα τους είναι μεν στρογγυλό, αλλά στο κέντρο έχουν τρύπα. Γι' αυτό τα λένε κουλούρια και όχι παξιμάδια ή ντάκους, που είναι νεότερες ονομασίες. Σήμερα τα παρασκευάζει μόνο ο οικογενειακός φούρνος Μυστράκη, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1974. Τρίτη γενιά, τα αδέρφια Νίκος, Λευτέρης και Κυριάκος Μυστράκης πλάθουν και φουρνίζουν το παραδοσιακό αυτό παξιμάδι-κουλούρι, όπως το έμαθαν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Μέχρι πρόσφατα τα φούρνιζαν στον ξυλόφουρνο της αυλής του πατρικού σπιτιού. Ακόμη και όταν άνοιξαν το σύγχρονο εργαστήριό τους, μόλις δύο τετράγωνα πιο μακριά, όπου γίνονται τα ζυμώματα σε περιβάλλον με καθαριότητα χειρουργείου, τα ψησίματα εξακολουθούσαν να γίνονται στον παλιό ξυλόφουρνο της...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.