Εγώ μια χαρά τους είδα χθες τους συμπατριώτες Έλληνες. Γιόρτασαν με τις παρέες τους την εθνική εορτή και τον Ευαγγελισμό, άλλοι πλούσια, άλλοι φτωχικά, άλλοι έχοντας φύγει για τετραήμερο, άλλοι στα σπίτια και στις γειτονιές τους... πάντως, όλοι τρώγοντας τον μπακαλιάρο που μια βδομάδα τώρα μας είχε φάει ο άτιμος. Η τιμή του μπακαλιάρου κι η τιμή του μπακαλιάρου.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Στην έναρξη της καθιέρωσης της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλεπόταν μάλιστα κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται...
Η κατανάλωσή του μπακαλιάρου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ιδιαίτερα σήμερα, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, που το παραδοσιακό πιάτο "μπακαλιάρος σκορδαλιά" είχε την τιμητική του. Ωστόσο, πίσω από την παράδοση και τα έθιμα, βρίσκεται μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού και εμπορικοί και γεωπολιτικοί περιορισμοί, που καθορίζουν τη διαθεσιμότητα και την τιμή του...
Στα Λαδάδικα δημιουργείται για άλλη μια φορά το αδιαχώρητο καθώς η Θεσσαλονίκη τιμά την παράδοση και απολαμβάνει μπακαλιάρο σκορδαλιά με τηγανητές πατάτες και καυτερή πιπεριά. Παρά τον μουντό καιρό, πολλοί είναι αυτοί που βγήκαν σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου για φαγητό στα μπακαλιαράδικα της πόλης για το καθιερωμένο γεύμα της ημέρας. Από νωρίς το πρωί οι φριτέζες...
Η κατανάλωσή του μπακαλιάρου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ιδιαίτερα σήμερα, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, που το παραδοσιακό πιάτο "μπακαλιάρος σκορδαλιά" είχε την τιμητική του. Ωστόσο, πίσω από την παράδοση και τα έθιμα, βρίσκεται μια περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού και εμπορικοί και γεωπολιτικοί περιορισμοί, που καθορίζουν τη διαθεσιμότητα και την τιμή του...
Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα την 25η Μαρτίου, με τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά να έχουν τη τιμητική τους όπως είθισται τέτοια μέρα του χρόνου. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα Λαδάδικα, πλήθος κόσμου επέλεξε να φάει έξω σε ταβερνάκια αυτό το μοναδικό έδεσμα, παρά τον βροχερό καιρό που επικρατεί στη "νύφη του Βορρά". Μάλιστα σε πολλά εστιατόρια και...
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς. Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να...
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, η κατανάλωση ψαριού επιτρέπεται μόνο δύο φορές: στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που συμπίπτει με την Εθνική Εορτή, και την Κυριακή των Βαίων, όταν τιμάται η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν τη Σταύρωσή Του. Την 25η Μαρτίου, το έδεσμα που κυριαρχεί στα ελληνικά τραπέζια είναι ο μπακαλιάρος.Πώς...
Η πετυχημένη σκορδαλιά έχει απαλή, κρεμώδη υφή. Η σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα, είναι μία παρασκευή που μοιάζει με πουρέ στην ελληνική κουζίνα και φτιάχνεται από λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί -και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο ώστε να δώσει στο μείγμα μία απαλή, κρεμώδη...
Ο μπακαλιάρος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, και ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε. Αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά φαγητά της Σαρακοστής, σε βαθμό που ίσως και να μην τον τιμούμε ιδιαίτερα και άλλες εποχές. Εκτός από την εξαιρετική γεύση του, ξεχωρίζει για τα θρεπτικά του οφέλη, καθώς περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της...
Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι: Για τη σκορδαλιά φάβας 200 γρ. φάβα 1 κρεμμύδι 900 γρ. νερό 1 κύβο λαχανικών 2 σκ. σκόρδο 20-30 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί 75 γρ. ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Για τον μπακαλιάρο 800 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο, κατεψυγμένο και ξαλμυρισμένο 100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. 100 γρ. κορν φλάουρ αλάτι 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Για το σερβίρισμα...
Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα εθνική επέτειο και θρησκευτική γιορτή. Γιατί, όμως, σήμερα τρώμε παραδοσιακά μπακαλιάρο με σκορδαλιά; Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή! Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Από την καθιέρωσή της...

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Ελλάδα
- Αγροτικά(32)
- Άμυνα(61)
- Αστυνομικά(100)
- Εκπαίδευση(212)
- Εργασία(101)
- Θρησκεία(2)
- Κοινωνία(494)
- Νομικά(4)
- Ομογένεια(5)
- Πολιτική(588)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.