Ο πιο ασφαλής τρόπος για να μαγειρέψετε ψάρι: Τι δείχνουν οι έρευνες
Παραδοσιακές μέθοδοι όπως το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να νοστιμίζουν το φαγητό, αλλά ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Με στόχο να εντοπίσουν την πιο υγιεινή μέθοδο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συνέκριναν δύο ήπιες τεχνικές μαγειρέματος: το βράσιμο και τον ατμό. Εστίασαν στην παρουσία της κυλινδροσπερμοψίνης, μιας τοξικής ουσίας που παράγεται από κυανοβακτήρια και ανιχνεύεται συχνά σε ψάρια του γλυκού νερού. Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Control, έδειξαν ότι ο ατμός είναι πιο αποτελεσματικός από το βράσιμο στην απομάκρυνση της συγκεκριμένης τοξίνης. Συγκεκριμένα, το μαγείρεμα στον ατμό επί τουλάχιστον δύο λεπτά μείωσε την περιεκτικότητα σε κυλινδροσπερμοψίνη κατά 26%, ενώ το βράσιμο μόνο κατά 18%. Επιπλέον, όταν το ψάρι έβραζε, μέρος της τοξίνης περνούσε στο νερό, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι ο ατμός αποτελεί πιο ασφαλή...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.