Μελέτη πανεπιστημίου αποκαλύπτει: Κοτσάνια και φλοιοί καλαμποκιού γίνονται φθηνή ζάχαρη
Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον παρουσίασαν μια πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των υπολειμμάτων καλαμποκιού, όπως κοτσάνια και φλοιοί, σε φθηνή ζάχαρη. Η έρευνα, που μόλις δημοσιεύτηκε στο Bioresource Technology, αξιοποιεί μια υγρή προεπεξεργασία με σουλφίτη αμμωνίου και υδροξείδιο καλίου σε ήπιες θερμοκρασίες, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς.Η χημική συνταγή πίσω από την επιτυχία Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η έκθεση των αγροτικών αποβλήτων σε ένα αλκαλικό διάλυμα, το οποίο διεισδύει στα κυτταρικά τοιχώματα. Με θερμοκρασίες γύρω στους 120-140 °C υπό ελεγχόμενη πίεση, οι εξειδικευμένες χημικές ουσίες αποδομούν τη δυσδιάλυτη κυτταρίνη και λιγνίνη, απελευθερώνοντας γλυκόζη και ξυλόζη που είναι άμεσα διαθέσιμα για ζύμωση. Αποδοτικότητα και ανταγωνιστικό κόστος Οι ερευνητές του καθηγητή Bin Yang καταγράφουν απόδοση πάνω από 85 % των διαθέσιμων σακχάρων , ποσοστό αντίστοιχο ή...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.